Na een lang zoektocht op internet heb ik uiteindelijk een originele Braziliaanse Di Giorgio Tárrega in Italië gevonden en gekocht.

Prachtige gitaar uit 1978, vervaardigd van bijzonder Braziliaans hout – Jaccaranda da Bahia, oftewel Rio-Palissander, Bahia Rosewood – wat de gitaar een bijzonder geschikt geluid/timbre geeft voor Bossa Nova.

Het palissanderhout afkomstig van de Dalbergia Nigra, uit de in de streek Bahia, heeft sinds 1991 de hoogste SITES beschermingsgraad die er is. Het hout mag dan ook niet meer ingevoerd worden in Europa. Tenzij je kunt aantonen dat het van voor de CITES-verklaring 1991 stamt.

Daarbij is de Tárrega een bijzonder model, met een zogenaamde ‘resonator’ in het ovaal gevormde klankgat geplaatst. Een strip hout die de vorm van het klankgat volgt aan de binnenkant van de gitaar en zorgt voor een karakteristieke projectie van het geluid.

Het hout, de vorm en de bouwwijze geven de gitaar een prachtig warm, uitgebalanceerd en bijna zoet geluid. Uitgedost met de juiste snaren van La Bella is hij helemaal klaar en goed voor nog een rondje…

Di Giorgio gitaren waren mateloos populair bij Bossa Nova-artiesten door deze karaktereigenschappen. João Gilberto, begonnen met een Autor 3, wilde uiteindelijk niet anders meer dat een Tárrega. Tom Jobim speelde op een Tárrega en Autor 3 – te zien in een clip met Frank Sinatra. Baden Powel koos voor de Autor 3. En zo zijn er veel foto’s te vinden van Braziliaanse artiesten met een Di Giorgio in hun handen; Caetano Veloso, Nara leao, Gal Costa, Dorival Caymmi etc..

Foto laden…